Linkpizza

woensdag 10 oktober 2018

Als je doet wat je deed, krijg je wat je altijd kreeg

quote albert einstein
Een prachtige tekst van Albert Einstein. En niets is minder waar. Als je altijd hetzelfde doet, zal het resultaat ook altijd hetzelfde zijn. Veel mensen delen en liken zo'n mooie tegeltjeswijsheid op social media, maar doen er vervolgens niets mee. Ook hier: het zal dan ook hetzelfde resultaat opleveren (over het algemeen: niets). De truc is dan ook om zo'n wijsheid op een goede manier in te zetten, zodat je er ook daadwerkelijk iets aan hebt.

Zie het als een recept uit een kookboek: je kunt een recept voor een lekker gerecht lezen, maar als je vervolgens niet in actie komt, geen boodschappen in huis haalt en niet gaat koken gebeurt er ook niets. Kook je elke dag op dezelfde manier, bijvoorbeeld zonder zout en kruiden? Dan zal je eten dus ook altijd hetzelfde zijn, enigszins smakeloos wellicht.

Kom in actie

Kom in actie en ga iets veranderen in je dagelijkse routine. En dat maakt niet uit wat je doel is, als je een andere uitkomst wil dan moet je dus iets gaan veranderen. Wil je gezonder gaan leven?  Dan kan je heel rigoureus gaan lijnen volgens één of ander crashdieet, maar als jij bijvoorbeeld je koffie of thee met suiker drinkt en je vanaf vandaag de suiker eruit laat (of halveert) dan zal dat op de lange termijn toch de nodige calorieën schelen. Het hoeft dus niet iets groots te zijn om toch een andere uitkomst te krijgen. 

Is je doel een grotere spaarrekening, dan kan het helpen om elke dag je kleingeld uit je portemonnee te halen en in een (spaar)pot te doen. Als je dit een jaar lang doet, dan heb je toch wat extra's gespaard. Met dat kleingeld kom ik natuurlijk niet aan mijn doel van 5 ton, maar hé, je moet ergens beginnen toch?

Nieuwe gewoontes aanleren

Om een nieuwe gewoonte aan te leren, je eigen te maken dat duurt gemiddeld zo'n 30 dagen. Het heeft dus even tijd nodig voordat je een verandering goed in je systeem hebt zitten. Wil je je verandering kans van slagen geven dan is het dus belangrijk dat je daar rekening mee houdt. Je kunt bijvoorbeeld werken met een to-do lijst waarop je je nieuwe gewoonte schrijft. Ik vind het zelf erg prettig werken als je iets kunt afstrepen. In een eerder artikel schreef ik al wat over.

Een to-do lijst kan je op je telefoon aanmaken, hier zijn hele handige apps voor. Zelf vind ik het fijner om op papier te werken. Soms gebruik ik een simpel A4-tje, maar leuker vind ik het om een mooi vormgegeven lijstje te gebruiken. Ik wordt altijd erg blij van een mooie vormgeving, zoals bijvoorbeeld de planners en to-do lijsten van Deltas die je onder andere bij Bol.com kunt vinden.

Wat ga jij veranderen in je dagelijkse routine om een ander resultaat te halen?
Vind je dit artikel inspirerend? Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achter laat, of het deelt op social media. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Je reactie wordt zo snel mogelijk gepubliceerd. Bedankt voor je feedback!