Linkpizza

woensdag 3 oktober 2018

3 manieren om tijd te besparen in de keuken

3 manieren om tijd te besparen in de keuken
Als je een druk leven leidt dan wil je aan sommige zaken niet altijd veel tijd besteden. In mijn geval is dat zeker het koken. Ik vind koken op zich best leuk, als ik er de tijd voor heb en als het gezelschap wat het gaat op eten het ook weet te waarderen. In het geval met 2 opgroeiende kinderen is dat niet altijd geval en dat maakt de dagelijkse sleur van koken niet altijd even leuk en spannend. In het kader van 'hoe doe je het toch allemaal' probeer ik dan ook zeker tijd te besparen op het koken. Om een druk leven vol te houden is het wel belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Op tijd je rust nemen en vooral ook gezond eten, dan hou je alles een stuk langer vol. Het gevaar is wel dat je, als je het druk hebt, sneller grijpt naar makkelijk (minder gezond, of soms gewoon slecht) eten. Een kant en klaar maaltijd, of een patatje bij de snackbar. Daar is helemaal niets mis mee op z'n tijd, doe je het te vaak dan is het niet goed voor je gezondheid en voor je energieniveau.

Hoe kan je dan tijd besparen in de keuken en toch gezond eten?

  1. Kook voor 2 (of zelfs 3 keer)

    Kip JambalayaAls je toch de keuken in gaat om iets gezonds te maken, bedenk dan een gerecht wat geschikt is om in een grotere portie klaar te maken. Diverse maaltijdsoepen en stoofpotjes lenen zich daar erg goed voor en smaken vaak de volgende dag nog lekkerder. Zo maakte ik deze week Kip Jambalaya, volgens een recept wat ik tegenkwam op de website Lifes About. Geertje deelt ontzettend veel recepten die je zonder pakjes of zakjes kunt maken, ik maak dan ook vaak een recept die ik van haar website afpluk. Ik heb alles van het recept verdubbeld en wat na het eten overbleef heb ik in de diepvries gedaan. Dat is in ons geval goed voor nog 1 x een gezinsmaaltijd en nog een portie die ik kan gebruiken als we iets eten wat een deel van het gezin niet lekker vind.  Heb ik een keer weinig tijd of zin om te koken dan haal ik mijn eigen 'kant-en-klaar' maaltijd uit de diepvries. 
  2. Mealpreppen

    Bij het 'mealpreppen' ga je op een dag dat je veel tijd hebt allerlei zaken voorbereiden voor de maaltijden later in de week. Snij in 1x alle groenten klein, bak vast het vlees aan  en kook de rijst voor. Alles verpak je dan per maaltijd en op drukke dagen of je alleen het eten nog maar af te maken. Er zijn veel mensen die erbij zweren, zelf doe ik het eigenlijk zelden. Op de dagen dat ik er misschien tijd voor zou hebben zoiets te doen dan vind ik het ook heerlijk om een serie op Netflix te kijken ofzo. Wat ik wel vaak doe is in 1x eieren koken voor de hele week. Ik eet graag als tussendoortje een gekookt ei en het maakt mij dan niet zoveel uit of ik die warm of koud eet.  Maar ja, eigenlijk hoort dat bij het punt hierboven ;).
  3. Menu plannen

    Menuplanner
    Deze tip heeft mij in de afgelopen jaren al ontzettend veel tijd bespaard. Wekelijks maak ik een menuplanning en dan haal ik de boodschappen ervoor ook in 1 keer. Het kost zoveel tijd en energie om elke dag weer te bedenken wat we die avond moeten eten. En als dan blijkt dat je niet alles in huis hebt dan moet je weer naar de winkel kleppen wat ook weer extra tijd kost. Zelf hebben we een krijtbord in de keuken waar ik het menu op schrijf. Voor de kinderen ook heel fijn, die kijken elke dag wel: wat eten we vanavond? En voor mij ook fijn dat ik niet meer altijd de vraag krijg: 'wat eten we vanavond?' Ook zijn er mooie notitieboeken met menuplanners in de handel, zoals deze bij bol.com




Heb je wat aan deze tips gehad? Laat het me weten in een reactie hieronder
Heb jij nog een goede tijdbesparingstip voor in de keuken? Laat het me hieronder weten, ik ben benieuwd! 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Je reactie wordt zo snel mogelijk gepubliceerd. Bedankt voor je feedback!