Linkpizza

woensdag 16 januari 2019

Word je er blij van?

Word je er blij van
Sinds kort staat op Netflix de serie 'Tidying up with Marie Kondo'. Op verschillende social media kanalen zie ik foto's langskomen van een stapel kleding op een bed, of van keurig opgeruimde kasten. Al dan niet vergezeld van bijpassend commentaar.

Zo aan het begin van het jaar hebben veel mensen goede voornemens en gesteund door de serie van de Japanse opruimgoeroe (= goeroe eigenlijk een onzijdig woord?) zijn velen de kasten aan het opruimen.

Al die berichten in mijn tijdlijn spoorden mij aan om de serie ook maar eens te kijken, altijd leuk om de troep van een ander te zien en wellicht zou ik er ook wat van leren toch?

Sinds ik de serie kijk blijft het zinnetje 'does it spark joy?' als een mantra door mijn hoofd spoken, bij alles wat ik in mijn handen heb. Grappig wat een effect zo'n serie kan hebben in korte tijd.


Toch is dit begrip niet bepaald nieuw voor me. Het is namelijk de standaard reactie van mijn partner, als ik me afvraag of ik iets wel of niet zal kopen: word je er blij van? En het grappige is, 9 van de 10 keer leg ik het dan toch weer terug. Want ik vond het betreffende artikel wellicht wel leuk, maar echt blij werd ik er niet van.

Op die manier heb ik al veel geld bespaard en mijn partner heeft zo weten te voorkomen dat er ongemerkt heel veel onzinnige dingen in het huis terecht kwamen.

Konmari

Mijn eigen kledingkast durf ik eerlijk gezegd niet op de 'konmari' manier aan te pakken. Het idee is dat je al je kleding op je bed legt, maar dan ook echt ál je kleding. Vervolgens pak je elk kledingstuk in je handen en vraag je jezelf af: 'does it spark joy?' Is dat niet het geval, dan bedank je het artikel voor wat het voor je heeft gedaan en kan je het wegdoen (weg gooien, aan een goed doel geven, of wellicht verkopen op Marktplaats).

Je houdt uiteindelijk de kledingstukken over waar je écht blij van wordt en die vouw je vervolgens op een speciale manier op om een ordelijke kast te krijgen.

Waarom ik het nou niet aandurf om mijn kast zo te doen? Allereerst heb ik echt niet heel veel kleding, ik ben denk ik één van de weinige vrouwen die echt niets met kleding heeft.  En de kleding die ik heb is vooral praktisch, er is weinig waar ik echt blij van wordt... Tja en als ik dan zo mijn kleding door moet, dan hou ik weinig over ben ik bang en dan moet ik nog gaan shoppen ook.

De methode kan je natuurlijk voor veel meer dingen inzetten, Marie Kondo werkt met meerdere groepen: kleding, boeken, papier en overig (en spullen met een emotionele waarde).

En daar is voor mij nog wel wat winst te behalen, vooral in de groepen papier en overig.

Timemanagement

Het leuke is, deze methode kan je voor veel meer dingen inzetten. Wil iemand iets van je? Vraag jezelf af of je er blij van wordt? En stel je vervolgens de vraag, draagt het bij aan jouw doelen (zakelijk of privé)? Is het antwoord op één van beide vragen nee, antwoord dan ook ontkennend. Wat een 'nee' tegen een ander is een 'ja' aan jezelf!

Zo hou je grip op je tijd en draag je bij aan je eigen mooiste leven, wie wil dit nou niet?

Als je dit een inspirerend artikel vind, wil je het dan delen op je eigen social media kanalen?
Geen Netflix of liever een boek? Marie Kondo heeft meerdere boeken uitgebracht, je vindt ze onder andere bij Bol.com

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Je reactie wordt zo snel mogelijk gepubliceerd. Bedankt voor je feedback!